Maioneza de casa


1 ou crud

1 ou fiert

zeama de lamaie

ulei

Maioneza se face dintr-un ou  fiert tare de la care folosim galbenusul, racit si dintr-un galbenus crud. Se amesteca incontinuu galbenusurile pana se obtine o pasta omogena, apoi se adauga cu grija uleiul la temperatura camerei, putin cate putin. La sfarsit se adauga zeama de lamaie pentru un gust racoritor.

7 Responses to “Maioneza de casa”

  1. Giacomo Says:

    Maioneza adevarata se face din 5 oua . Doua galbenusuri fierte ( tari ) si 3 galbenusuri crude . Se sparg ouale, usor si cu grija , se separa galbenusurile direct din ou, scurgandu-se albusul , care va fi folosit ulterior ( ori fiert ori prajit) si apoi se mixeaza galbenusurile fierte cu o cescuta de ulei . Se foloseste un mixer – e mai bine , omogenizeazaza compozitia mai repede si mai bine – apoi, se adauga galbenusurile crude , fara a opri miscarea mixerului ( sau a lingurii de lemn , cine prefera varianta mama -mare si are si ceva muschi in dotare ) Apoi , se adauga ulei de floarea soarelui, cate putin ( pana la 300-400 ml , da ! ) pana ce maioneza se umfla si creste in volum, sub ochii nostri uimiti …Este recomandat sa ascultam niste muzica in timpul asta , de exemplu http://www.youtube.com/watch?v=YVoJ6OO6lR4…Sau , dupa gust , poate fi gotic, no problem .Apoi, se face “testul maionezei” cand aceasta devine atat de consistenta incat se infige lingura in ea , se intoarce castronul /bazonul cu gura in jos , iar lingura nu cade . ABIA ATUNCI se adauga zeama de lamaie , mixand incontinuu, ceea ce va duce la subtierea maionezei, dar si la decolorarea ei . Sarea va fi dupa gust. Apoi, putem sa ascultam asta , lingandu-ne pe degete

    • corina Says:

      eu de cand ma stiu nu folosesc mai mult de 2 oua…de cea cu 5 oua am auzit de curand si nu sunt curioasa mai ales ca niste cunostinte se plangeau ca datorita retetei cu 5 oua li s-a topit pur si simplu maioneza pe salate. Si mama, si bunica si matusa o fac cu 2 oua!

      • corina Says:

        mai merge facuta su cu un cartofior fiert in loc de galbenus fiert…chiar tine si f buna!

      • pisiroz Says:

        Multumesc pentru sfat, Corina. Eu o dreg cu un cartof fiert in caz ca mi se taie sau cu albusul oului crud. Cu 5 oua nici eu nu am facut, mi se pare ca iese destula din 2 si asa am invatat si eu de la mama.

      • Giacomo Says:

        Cand faci maioneza pentru o salatica pentru doua colege de camera , merg si doua oua , insa cand ai de facut 3-4 salate de boeuf , deecorate artistic , pentru sarbatori – de exemplu – nu mai ajung 2 oua …Retetele astea cu 2 oua si cu “cartofiori” au aparut in perioada de foamete ceausista ..
        Pe vremuri ( pana in ’82 ) , se facea mancare gustoasa si cu talent . Vorba unui staret dintr-o celebra carte , “Alegere de stareta ” : ” Cand e vorba de icre , trebuie sa chemi un risipitor sa toarne uleiul, si un nebun sa le bata” .. 5 e un numar bun , imi place mai mult ..

  2. alinuta Says:

    e foart e gustoasa, de o mie de ori fata de cea din magazin!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: